poznavamelisofia@abv.bg

вторник, 12 април 2011 г.

Софийските къщи: Ул. 11-ти август

    Решаващият ден от боевете на Шипка - 11ти август, дава името на улицата, простираща се  между ул. Св. Кирил и Методий и ул. Московска. Улицата излиза точно при Храм-паметника "Св. Александър Невски", а по нея могат да се видят ниски (2-3 етажни) къщи с малки дворчета и красиви входни врати, както и по-големи сгради с интересна архитектура.

    Между 9 и 14 (21 и 26 - нов стил) август 1877 г. се води т.нар. Шипченска битка, която изиграва решаваща роля за хода на Руско-турската война. След битката при Стара Загора Сюлейман паша насочва войската си (27 000 редовна войска - без башибозука, и 34 оръдия) за преминаване през Шипченския проход. За отбрана на прохода е сформиран Шипченски отряд - войскова формация с началник командира на Българското опълчение генерал-майор Николай Столетов. Общо 7 500 войници и 27 оръдия.
    На 9 (21) август сутринта турците започват атаки срещу позициите на връх Св. Никола и Орлово гнездо. В отбраната на Шипченския проход българските опълченци се сражават героично. Отблъсквайки 7 атаки през първия ден, руско-българският отряд дава 250 убити и ранени.
    Решителният и най-тежък бой започва на 11 (23) август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението е тежко. Патроните и снарядите са на привършване. Към 17 ч. настъпва критичният момент, в боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените. Опълченците започват да хвърлят труповете на загиналите, за да спрат турското настъпление. В последния момент пристига подкреплението на генерал Радецки.
    В края на 14 (26) август двете страни преминават към отбрана, с което се слага край на шестдневната борба за Шипченския проход. Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и по този начин заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав.



 На ъгъла на ул. 11-ти август и ул. Екзарх Йосиф.







Ул. 11-ти август 21 - паметник на културата от местно значение.



Ул. 11-ти август 38 - паметник на културата от местно значение.



 Ул. 11-ти август 45 - паметник на културата от местно значение.







 Ул. 11-ти август 4 - Приемна на Столична община (бивша къща на Др. Калинов) - паметник на културата от местно значение.
 


Ул. 11-ти август 7 и 9 - бивши сгради на инж. Прахов, паметници на културата от местно значение.




 Ул. 11-ти август 10 - бивша къща на Ген. Никифоров, паметник на културата от местно значение.



 



Хотел на ъгъла на ул. 11-ти август и ул. Стара планина - интересна идея за фасада.






1 коментар:

  1. Само да не бяха обезобразени паметниците на културата с тези климатици...Как пък в нормалните държави винаги намират решение, а тук - никога...

    ОтговорИзтриване