poznavamelisofia@abv.bg

четвъртък, 7 април 2011 г.

ул. Петра 4 - алегория на престъпното отношение към културното ни наследство

    Не ми се беше случвало скоро да минавам по ул. Петра, но не мисля, че беше и чак толкова отдавна, когато последно видях къщата на номер 4. Това го казвам, защото вчера нейното състояние ме ужаси. Нямаше как да я снимам на момента и първата ми мисъл беше: "Дано да е цяла до утре"...буквално. Звучи малко преувеличено, но мисля, че снимките, които днес направих, са достатъчно красноречиви.







    Докато снимах ме заговори една възрастна дама, живееща от другата страна на улицата. Каза, че собственикът се е появил вчера за малко (очевидно това рядко се е случва) и че къщата вече е продадена. Преди време е била населена от цигани, които са я "довършили", едва са ги изгонили. Каза, че е крайно време да я бутнат, защото само загрозява. За съжаление ми е трудно да оспоря думите й - мястото е превърнато в бунище, носи се неприятна миризма, а къщата застрашава всеки, който по някаква причина би решил да влезе в нея. Голяма част от покрива липсва, дограмите и вратите са разграбени, а не ми се мисли какво още се крие вътре (не посмях да вляза). Интересно ми е кога точно са зазидани прозорците отпред и защо се е стигнало до сегашното положение на обекта. Тази къща не е паметник на културата, което реално дава пълна свобода на собственика да прави каквото реши с нея. Убедена съм, че е имало засилен интерес да се купи парцела, имайки предвид района, в който се намира, и наистина недоумявам как е оставена в такъв вид досега. Предполагам, че скоро ще бутнат къщата, а и за нея вече нищо не може да се направи. Дори да беше паметник на културата се съмнявам, че съдбата й щеше да е по-различна. Докато хората не виждат красотата на една стара къща, не знаят историята й и не я свързват с нищо няма как да я оценят и запазят.

12 коментара:

  1. Фанна Коларова7 април 2011 г. в 22:58

    тъжно... отива си късче от нас... градът е жив организъм...

    ОтговорИзтриване
  2. Колкото и да се възмущаваме,схемата за заграбването на терени в центъра на София минава през един и същ мафиотски сценарий. Просто старите къщи са обречени и то не без безмълвното участие на Общината и т.н. Архитектурни и др. отдели.Много ме боли при вида и състоянието на тези къщи,но....живота продължава!

    ОтговорИзтриване
  3. Мария Михайлова7 април 2011 г. в 23:35

    Макар и в това окаяно състояние се вижда красотата, която е носила къщата.Предполагам за никой не е загадка защо не е паметник на културата и защо е изоставена, да се разруши до необратимо състояние.Много просто, парцела е апетитен и ако и беше отдадено дължимото, нямаше да имат право да я бутнат и на мястото и да построят луксозна кооперацийка.Нещо повече, щяха да са длъжни да я поддържат в подобаващ вид, което са разходи без

    ОтговорИзтриване
  4. От 1993 г. само допреди 5 месеца работех насреща. Къщата отдавна е отчуждена и нарочена за събаряне. Инвеститорът построи най-напред кооперацията на ъгъла до поликлиниката на ИСУЛ, като използваше къщата за строителен склад. Оттогава са зазиданите прозорци - къде се е чуло и видяло склад с прозорци? После дойде кризата и явно построяването на втора кооперация се отложи.
    Естествено, природата не търпи дупки и се заселиха мангали - изключително вонящи. Има по-чисти и по-мръсни цигани, тези бяха две нива под прасетата. Освен къщата ползваха и някакъв фургон намерен или изоставен кой знае откъде. Всякакви контакти с инспекторите на район "Оборище" бяха безрезултатни и се радвам, че все пак са ги изнесли след толкова години.
    Къщата не беше нищо особено и заглавието е леко пресилено: в края на краищата всичко не може да бъде запазено непокътнато, а най-ценното.

    ОтговорИзтриване
  5. Ех, Благуне, как ви даде сърце да кажете, че къщата не е била "нищо особено". Тази сграда има не само лице - тя има и душа и това си личи въпреки зазиданите прозорци, изкъртената балюстрада... Един разумен инвеститор в един разумен град би я реставрирал и направил скъпа къща за чудо и приказ.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за информацията, Blagun! Осъзнавам, че звучи малко пресилено, но за мен (и предполагам за още доста хора) тази къща наистина е красива или поне е била.
    Мария Михайлова, абсолютно сте права, но дори тази къща да беше паметник на културата, пак нямаше да бъде реставрирана и спасена, когато това е било възможно. За съжаление наистина това е познатата схема.

    ОтговорИзтриване
  7. Примерът с тази къща(за да не бъда остро циничен)обезмсля думите. Много малко въображение трябва, при тези конструкции с арки и колони, да си представи човек какво бижу е била къщата."Живота продължава" с все по-ефтина като дух столица.(За жалос според повече хора само ново + лъскаво е = на стойностно:-().

    ОтговорИзтриване
  8. За съжаление, и Мерцедес да имаш, след като години не му обръщаш никакво внимание, той се превръща в развалина. Така е и с къщите.
    17 години работих в този квартал, явно това, че съм гледал тези къщи всеки ден, ме е направило безчувствен към красотата им. Човек и с Клаудия Шифер да живее 17 години, ще му омръзне :)
    Но мога да твърдя, че за преобладаващата част от тях - вече съборени или не, не се полагат никакви грижи, даже и съвсем козметични. Има добре поддържани къщи, чиито собственици са си издействали отклонения от Топлофикация, но те са малцинство. Естествено - не са задължително най-красивите, но с най-инициативните стопани.
    Ако нещо най-мразя на новото строителство, това са строежите тип "китайска стена" - 4-5 последователни сгради калкан о калкан. Озеленяване - нула! Може би добро решение за пренаселен Токио или Сингапур, но не и за една от най-рядко населените европейски държави.
    На последната снимка се вижда калканът на една такава китайска стена, заменила 3 къщи с дворчета.

    ОтговорИзтриване
  9. Вижте какво няма какво да се чудим защо сме стигнали до това плачевно(безнадеждно) положение.Просто това е манаталитета и мирогледа на българина.Оплюваният от всички цар Фердинанд превърна ориенталска и османска София във Виена на Балканите.Града беше планиран и изграден от виенски, пражки и др. архитекти от Австо-Унгарската империя.Англо-американските бомбардировки започнаха унищожението на малката Виена, социализма продължи с тенденцията, а пост-комунистическите олигархическите "бизнесмени" ще затворят кръга и отново София ще се превърне в мръсен и пренаселен ориенталски град, но с бетонно-стъклени претенции:)Отидете в Пловдив, в Русе, в Свищов за да видите европейски градове с европейска архитектура(наистина занемарена, но с малко освежаване ще стане напълно актуална).Тук(София) с малки изключения ще цари мутро барок и бетонно рококо - плод на импотентната българска "архитектурна" мисъл:)

    ОтговорИзтриване
  10. Анти-общинарка18 април 2011 г. в 23:00

    С такива закони, в които има пролуки, тълкувани формално, а не по същество, с такива корумпирани общинари, които печелят от сделките на инвеститорите, с низкия вкус на гражданите, прекланящ се само пред лъскавото и новото ще загубим красотата и неповторимостта на столицата си. Какво искаме от народонаселение, което иска Несебър да излезе от списъка на Юнеско за паметниците на световната култура, от главен архитект на София, който си изми ръцете за разрухата на къщата на Иван Евстратиев Гешов на емблематична улица като ул. Цар Освободител, защото била...Музей на революционното движение и документите й били изрядни? Културна столица ли? Хахаха....културата им стига само тъпченето на джобовете...

    ОтговорИзтриване
  11. Бих искал да купя къщата в този и вид, но не мога да се свържа със собственика, не знам кой е. Ще се радвам ако някои може да ми сподели. Бих искал да я възстановя, разбира се ако е възможно. Къщата наистина е много красива. Независимо от плачевното и състояние, все още би могла да се възстанови.

    ОтговорИзтриване