poznavamelisofia@abv.bg

вторник, 5 април 2011 г.

Софийските къщи: Разходка по ул. Неофит Рилски

Ул. Неофит Рилски



    Приема се, че Неофит Рилски е роден през 1793 г. в Банско, но според други сведения това става през 1790 г. в Гулийна баня, Разложко. Светското му име е Никола Поппетров Бенин. Той е един от най-видните дейци на българското просветно движение. Дълги години е учител и се занимава с книжовна дейност - съчинява учебници и различни учебни пособия, граматика на българския език, преводи и др. Създател на първия български глобус (1836 г.)

***

    Ул. Неофит Рилски започва от бул. Христо Ботев и завършва при т.нар. "Малки пет кьошета". По нея освен сградите, които са паметници на културата от местно значение, има и някои доста красиви къщи, които заслужават внимание.


Н. Рилски 26 (на ъгъла с ул. Ангел Кънчев) бивша къща на Д. Карагьозов - паметник на културата от местно значение



Н. Рилски 28 - паметник на културата от местно значение




Тази къща не е паметник на културата, но мисля, че заслужава да бъде.




Н. Рилски 68 бивша къща на Ант. Лопатаров - паметник на културата от местно значение


 

Н. Рилски 64 бивша къща на Д. Петков - паметник на културата от местно значение



Н.Рилски 66 бивша къща на Др. Трифонов - паметник на културата от местно значение



Тази къща също не е паметник на културата, но ми се стори интересна.



Добре познатата надстроена къща на Спиридон Велев (на ъгъла с ул. Христо Белчев) - паметник на културата от местно значение.



На ъгъла с бул. Витоша


 
 Тази къща мисля, че е ново строителство, изненадващи са детайлите.

 ***








7 коментара:

  1. Бледолилавката е нова, да. Хич не са за стряскане детайлите - като си бутаме пракрасните стари къщи, е логично да се опитваме да ги наподобим в новото строителство, нали!? (Новите сгради се усещат по пошличкото и безсилно боравене с пропорциите, няма го майсторството на старите строители.)

    ОтговорИзтриване
  2. Да, приятно изненадват детайлите и е похвално, че се строят и такива сгради.

    ОтговорИзтриване
  3. Хубава статия с добре подбрани снимки -представят атмосферата на мястото.Интересна особеност е къщата ня Д.Петков-за него / и наследниците му може да се каже много /не би трябвало да е с местно значение ,защото до убийството му през 1907 година той е играл важна роля в полит. живот на страната .

    ОтговорИзтриване
  4. Улицата на ранното ми детство. През 60-те години там почти не минаваха автомобили, децата седяхме по бордюрите на тротоара и играехме на топка и на дама на паважа. На малките пет кюшета, мисля, имаше хранителни стоки - бакалията на чичо Лазар - винаги усмихнат, с оцапана бяла престилка, увиваше продуктите в онази кафава амбалажна хартия, дето вече я няма, и черпеше децата с бонбони от едни големи стъклени съдове... и бозата... ароматите... въглищата, които циганите с каручките си изсипваха на купчини и после се пренасяха в мазетата.Един уютен и безметежен квартален свят, който съществува само в спомените ни...

    ОтговорИзтриване
  5. Ул. "Неофит Рилски" започва от бул."Христо Ботев" и завършва на "Малките 5-те кьошета". Живея на тази улица - 4-то поколение съм, а имам вече и внук!Номерацията на къщите започва от бул. "Христо Ботев".Беше прекрасна и спокойна улица, но днес стана като шосе,дори дърветата посърнаха , но въпреки това никога ни бих я сменила с друга.Улицата постепенно се съживява, понеже доста от кооперациите вече са санирани и изглеждат прекрасно. Мечтата ми е всички къщи да се обновят! Дано доживея този момент.

    ОтговорИзтриване
  6. Инициативата е чудесна!В един справочник от 1935,пише,че клиниката на д-р Георги Трифонов се намира на Неофит Рилски 68.

    ОтговорИзтриване