poznavamelisofia@abv.bg

вторник, 26 април 2011 г.

Софийските къщи: ул. Хан Крум

 
    Кан Крум идва на власт след кан Кардам, счита се, че произхожда от Куберовия клон на рода Дуло и на него се приписва заслугата за прокарването на първите общовалидни закони в Първото българско царство. Той прави и прословутата чаша от черепа на византийския император Никифор I Геник, започнал поход с цел покоряването на България. Ул. Хан Крум започва от ул. Уилям Гладстон и свършва при бул. Евлоги и Христо Георгиеви.


Между ул. Хан Крум 1 и площад "Славейков" - Общински културен институт "Столична библиотека" и театър "Възраждане" - бившо Министерство на обществените сгради, пътищата и благоустройството - паметник на културата от местно значение



Ул. Хан Крум 9 - бивша къща на инж. П. Сарафов - паметник на културата от местно значение




Ул. Хан Крум 7 - бивша къща на Й. Караиванов - паметник на културата от местно значение



Ул. Хан Крум 3Б - бивша къща на Рачо Петров - паметник на културата от местно значение



Ул. Хан Крум 12 - бивша къща на Д. Арие - паметник на културата от местно значение



Ул. Хан Крум 20 - бивша къща на Др. Витанов - паметник на културата от местно значение



Ул. Хан Крум 31 - бивша къща на Антон Югов - паметник на културата от местно значение



Ул. Хан Крум 18 - бивша къща на Ал. Златинов - паметник на културата от местно значение



3 коментара:

  1. Ул. Хан Крум 12 - бивша къща на Д. Арие
    Някой да знае за какво се използва тази сграда към сегашния момент, преди няколко години имаше ремонт, и не се вижда движение там.

    ОтговорИзтриване
  2. Все още къщата на Хан Крум 12 е пуста. Ремонтът се влачи вече 10-ина години. Дълго време се опитваха да я продадат, след това се разчу, че ще става хотел. Най-активно се е ползвала, докато беше редакция на вестник "Антени", след това в началото на 90-те в мазето имаше ресторант. В момента "работят" само гаражите отзад, наети от хора от околните сгради.

    ОтговорИзтриване
  3. Хан Крум 31,бивша къща на банкера Марко Рязков,национализирана,настанява се комуниста Антон Югов.Съседи казват,че ползвал дори личните вещи на Рязкови.Друга интересна къща е на ген.Алекси Стоянов,сега там се помещава Софийска вода.Често е посещавана от цар Борис Трети.Двете дъщери на генерала Надя и Вера са секретарки в двореца.Трите парцела са собственост на Фтичеви.Жената на генерала се казва Мария Фтичева.Имаше хубав портрет на генералшата от Мърквичка.Кой наследи къщата?

    ОтговорИзтриване